Dünyaca Ünlü Hattat Ustası Hasan Çelebi Adına Cami Yapılıyor

Dünyaca Ünlü Hattat Ustası Hasan Çelebi Adına Cami Yapılıyor
Yayınlama: 14.03.2017
11
A+
A-

Üsküdar Belediyesi ve hayırseverler tarafından Üsküdar Güzeltepe Mahallesi’nde yaptırılacak olan Hattat Hasan Çelebi Camii’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Temel atma törenine Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnci, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Halit Hızır, Hattat Hasan Çelebi ve Üsküdarlılar katıldı.

hattat hasan çelebi

Hattat Hasan Çelebi Camii’nin temeli atıldı.

“2017 yılı içerisinde bu camiyi tamamlayacağız”

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan temel atma töreninde konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu camimiz toplamda 600 kişilik bir cami olacak. Açık ve kapalı alanlarında aynı anda namaz kılabilecek olan kişi sayısı bu. Burası sadece bir cami değil aynı zamanda görevlisinin kalması için çok güzel bir lojmanı var ve alt katında Kur’an kursu olacak. Şadırvanıyla, lavabosuyla, abdesthanesiyle hakikaten çok güzel, özgün bir proje… İnşallah hedefimiz bu camiyi 2017 yılında hayırseverlerimizin de destekleriyle tamamlayıp ibadete açmak. Üsküdar’da son yıllarda camilerle ilgili güzel çalışmalar yapıyoruz. Bu camiye Hattat Hasan Çelebi’nin adının verilmesi çok yakıştı. Çünkü Hasan Çelebi gibi hocalarımız sadece yaşadıkları dönemlerde değil, her dönem bu milletin önemli değer taşlarından biridir. Gelecek kuşaklara bu isimleri anlatmamız gerek, böyle hocalarımızı eserleriyle birlikte yaşatmamız gerek. Üsküdar’ımız bir camiiler şehri. 2014 yılından bu yana yaklaşık 50 adet camiyi yeniden yaptık veya yapıyoruz. Cami temelleri atmaya devam edeceğiz. Böyle güzel eseler bir medeniyetin mührüdür. Bizler birer fani olarak hepimiz geçiciyiz kalıcı olanlar bırakılan eserlerdir. Bugün burada temelini attığımız bu eser için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Hattat Hasan Çelebi Kimdir?

1937’de Erzurum’da doğdu. Muhtelif camilerde imam hatiplik vazifesinde bulundu. 1964’ten itibaren hattat Halim Özyazıcı, Hamit Aytaç ve Kemal Batanay’dan hat meşk etti. 1975’te Hamit Bey’den Sülüs ve Nesih, 1981’de de Kemal Bey’den Ta’lik ve Rik’a yazılarında icazet aldı.

1977’de A.Ü. İlahiyat Camii’nin yazılarını yazmak için Erzurum’da, 1981’de İslam Konferansı Teşkilatı’nın yazılarını yazmak için Cidde’de, 1983’de de Mescid-i Nebî’nin yazılarının restorasyonu için Medine’de görevlendirildi. 1982’de ilk kişisel sergisini İstanbul’daki İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde (IRCICA) açtı. Bunu 1984’te Kuala Lumpur (Malezya) ve 1985’te de Ürdün Prensi Hasan B. Tallal’ın davetiyle gittiği Amman Sergileri izledi. 1987’de Küba Mescidi’nin yazılarını yazmak üzere bir yıl süreyle Medine’de bulundu. 1992’de Malezya islam Kültür Merkezi tarafından Kuala Lumpur’a davet edildi. 1994 yılında İRCICA’da “Hat Sanatında 30 Yıl” sergisini açtı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında düzenlenen Klasik Türk El Sanatları konulu pek çok karma sergiye iştirak etti.

Yurt içinden ve yurt dışından olmak üzere toplam 52 talebesine icazet verdi.

Sultanahmet Camii’nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı, Cuma Mescidi, Kıbleteyn Mescidi ve Mescid-i Nebî’nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları, Kuveyt’te İslam Tıp Merkezi’nin iç ve dış cephe yazıları (1986), Hollanda’da bir camiin kuşak yazıları, Almanya’da Pfortzheim Fatih Camii (1991), Yuhannesburg Cuma Camii (Güney Afrika 1997) ve Almatı Cuma Camii (Kazakistan 1999) yazılan, yerli ve yabancı bir çok koleksiyonda eserleri bulunan ve IRCICA’nın üç yılda bir düzenlemiş olduğu Uluslararası Hat Yarışmalarında jüri üyeliği de yapmakta olan Hasan Çelebi’nin imzasını taşımaktadır. 2007 yılında Hüsn-i Hat Buluşması’nda Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından hat sanatına olan katkılarından dolayı “Gümüş Lale” ödülü verildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.