İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, mayıs ayı toplantılarının 4. birleşiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı Bilanço ve Faaliyet Raporu’nu görüştü. İBB Meclisi 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği toplantıda, İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan Meclis Üyelerine bir sunum yaparak faaliyet raporunu sundu. İSKİ’nin Türkiye’nin lider su ve kanalizasyon idaresi olduğunu ve diğer şehirlere ilham kaynağı olacak projeler gerçekleştirdiğini belirten Fatih Turan, “İstanbul’un bugün ve yarın ihtiyaç duyacağı suyu hesap ediyor ve buna göre tedbirlerimizi alıyoruz. Halihazırda yıllık verimi 1 milyar 820 milyon metreküp olan su kaynağımız mevcut. Günlük ortalama tüketimimiz yaklaşık 3 milyon metreküp ve şu anda barajlarımızın doluluk oranı yüzde 85 seviyesinde” dedi.
Asya Yakası’nda İsaköy ve Sungurlu Barajları DSİ’nin 2017 yatırım programında olduğunu, Avrupa Yakası’nda ise Karamandere Barajı için planlama çalışmaları devam ettiğini ve Rezve Deresi’nden de yıllık 235 milyon metreküp su almayı planlıklarını anlatan Turan, “Rezve Deresi’nin eşsiz tabiatına zarar vermeden, 4 metre çapında 41 kilometre uzunluğunda bir tünelle suyu taşımayı planlıyoruz. Zemin etüdü çalışmaları devam eden projemizin tamamlanmasıyla inşaat ihalesine çıkacağız” diye konuştu.
Gelecekteki kuraklık ihtimallerini göz önünde bulundurarak İstanbul tarihinin en büyük su temin projesi olan Melen’i başlattıklarını hatırlatan Turan, Avrasya Tüneli’nin maliyeti yaklaşık 5 milyar lira Melen sisteminin maliyetinin ise 9 milyar lira olduğuna dikkat çekti. İSKİ’nin 2007’den bu yana Melen’den su aldığını ve 131 kilometrelik Melen Projesi’nin 3. Hattının 114kilometrelik bölümünün borusunu döşediklerini vurgulayan Turan, DSİ tarafından yapılan Melen Barajı’nın da bitmek üzere olduğunun müjdesini verdi.
“İnşallah barajın tamamlanmasıyla nerdeyse şu an sahip olduğumuz rezerv miktarı kadar bir kaynağı şehre kazandırmış olacağız. Bütün bu yatırımlar neticesinde şunu söyleyebiliriz; 1 milyar 77 milyon metreküplük verimiyle Melen, İstanbul’un daimi sigortası olacaktır” ifadesini kullanan Turan, “Melen suyunu biz yaklaşık 190 kilometrelik uzaklıktan İstanbul’a taşıyoruz. Ancak Melen’in terfi maliyeti Terkos’dan taşıdığımız suyun terfi maliyeti ile aynı. Üstelik baraj tamamlanınca burada elektrik de üretilecek ve Melen’in terfi maliyeti daha da düşecek. Melen Suyu’nun Avrupa Yakası su dağıtım sistemine entegrasyonu için 3 metre çapında 22 kilometre uzunluğundaki Kağıthane –Bahçelievler – Sefaköy Tüneli’ni de inşa ediyoruz” dedi.
Turan; mevcut kapasitesi yaklaşık 4.5 milyon metreküp olan tesislerde yüksek kalitede su arıtarak İstanbul’a pompaladıklarını ve Ömerli ile İkitelli’de şehrin gelecekte ihtiyaç duyacağı yeni içmesuyu arıtma tesislerini projelendirdiklerini, Taşoluk ve Danamandıra tesislerinin de kapasitelerini artırdıklarını, Darlık’ta ise yeni bir arıtma tesisi hizmete almayı planladıklarını aktardı.
100 yıldan fazladır İstanbul’a hizmet veren Elmalı Barajı’nda başlatılan bakım çalışmasını önümüzdeki aylarda tamamlayacaklarını belirten Turan, çalışma kapsamında baraj gövdesinin sızdırmazlığı için takviye yaptıklarını ve ekipmanı modernize ettiklerini söyledi.
Kaynakları verimli kullanmak için su ve atıksu sistemlerini merkezileştirme yönünde adımlar attıklarını, yerli ve milli yazılımlar geliştirerek verileri güvenli bir şekilde tek ekranda toplamak istediklerini anlatan Turan, kayıp kaçak oranını yüzde 10 ila 20 arasında azaltmak için Asya yakasında 152 debimetre alanı belirlediklerini ve bunun 59 adetinin montajını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Su havzalarımızı kullanarak korumak adına mutlak koruma alanlarını kamulaştırdıklarını ve bu yıl sonunda kamulaştırma oranının yüzde 77’ye ulaşacağını ifade eden Turan, “Suyu daha kaynağında korumak için kamulaştırdığımız alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yürütüyoruz. İSKİ olarak 2008 yılından bu yana 700 binden fazla ağaç diktik. 2017 yılı ilk aylarında ise 50 bin ağacın dikimini gerçekleştirdik. Sayın Başkanımızın talimatıyla, artık havzalarımıza Anadolu’dan gelen meyve ağacı dikimine de başladık” diye konuştu.
Fatih Turan, İstanbul’un denizlerini, derelerini, su kaynaklarını atıksu kirliliğinden korumak maksadıyla 80 atıksu arıtma tesisiyle hizmet verdiklerini ve İSKİ’nin Türkiye genelinde arıtılan suyun üçte birini arıttığını belirterek, inşa ettikleri ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin çevrecilik açısından çok önemli olduğunu söyledi. Kadıköy, Baltalimanı ve Yenikapı atıksu tesislerine biyolojik arıtma özelliği kazandıracaklarını, Ataköy 2. Kademe İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin inşaat çalışmalarına başladıklarını, yine Tuzla’daki tesisin kapasitesini günlük 400 bin metreküp arttırmak için çalışmalara başlayacaklarını dile getiren Turan, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Melen havzasını korumak da bizim için hayati önem arz ediyor. Melen’i atıksu tehdidinden korumak için Gölyaka, Kaynaşlı, Cumayeri, Çilimli, Yığılca, Akçakoca’da olmak üzere 6 adet ileri biyolojik arıtma tesisi inşa edeceğiz. İleri biyolojik atıksu arıtma tesislerimizin çıkış suyunu park bahçe sulamasında kullanıyoruz. Çıkan çamur kurutularak katı yakıt olarak kullanılıyor ve gübre olabiliyor. 2021’e kadar elde ettiğimiz çamurun yüzde 98’ini yakarak, yüzde 8’ini de arazide kullanarak bertaraf edeceğiz. Kasım ayında atıksuyla ilgili tesislerimizle, tünellerimizle ve şebekelerimizle bu büyük sistemin tamamlanmak üzere. Dere ıslahlarında da sona doğru yaklaşıyoruz. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyemizle birlikte 467 kilometre dere ıslahı tamamladık. 2017’de yaklaşık 17 km dere ıslah çalışması yürüteceğiz. İlk üç ay itibariyle 3 km’den fazlasını tamamladık”
İSKİ’nin 2017 yılında 3 milyar lira daha yatırım yapacağını, havzalarındaki yenilenebilir enerji potansiyelinden yararlanarak kendi enerjilerini üretmeyi ve böylece enerji giderlerimizi düşürmeyi amaçladıklarını anlatan Turan, “Havzalarda, yürüttüğümüz rüzgar enerjisi fizibilite çalışmalarını tamamladık. Terkos Gölü mutlak koruma alanı içerisinde, 25MW’lık rüzgar tarlası için model çalışmaları yaptık, türbinlerin yerini belirledik. Melen suyunun İstanbul’a ulaştırılması için oluşturulan 180 kilometre uzunluğundaki isale hattının yapılaşmaya kapalı olan uygun alanlarını da enerji elde etmek için değerlendiriyoruz. Bu alanlarda rüzgar ve güneş enerjisi potansiyellerinin ölçülmesi için rüzgar ve güneş ölçüm istasyonları kurduk. Yıl sonunda tamamlanacak ölçümler neticesinde enerji üretim projelerini hazırlayıp, 2018 yılında kurulumunu planlıyoruz. Yine güneş enerjisinden daha çok istifade etmek için tesislerimizde ayrı ölçümler yapıyoruz. Bunun için İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesislerimizde 2 depo üzerinde güneş enerjisi santrali kurulumu projesini tamamladık. Bu yılın sonunda elektrik santralini devreye almayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’de ilk defa uygulanan pilot projeyle Büyükçekmece Gölü üzerinde yüzer sistemle güneş panelleri yerleştirdik. 250 Kwp kurulu güçte bir sistemi devreye aldık ve elektik üretmeye başladıklarını aktaran Turan, bu sistemde su kaynağının üstü kapatıldığı için buharlaşmanın da azaldığını söyledi.
Uzak mesafelerden taşıdıkları suyun akış gücünden enerji elde etmek için de isale hatları üzerinde mikro HES çalışmaları gerçekleştirip 2018’de enerji elde etmeyi hedeflediklerine de dikkat çeken Turan, İstanbul’a yol gösterecek yeni İSKİ Master Plan hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, yatırım ve hizmetlerin önünü açan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından oya sunulan İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı Bilanço ve Faaliyet Raporu, 139 kabul 45 ret oyuyla onaylandı.