TEDX Üsküdar, fikirleri buluşturdu

TEDX Üsküdar, fikirleri buluşturdu
Yayınlama: 17.02.2018
1
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi, dünyanın en önemli fikir ve tartışma platformlarından biri olan TEDx’e ev sahipliği yaptı. “Değişen İnsan, Değişen Bilim” başlıklı programda alanında uzman akademisyenlerin bilimden siyasete, girişimcilikten yapay zekaya kadar çok çeşitli konulardaki konuşmaları katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin Koordinatörlüğü’nde gerçekleştirilen TEDxUskudarUniversity, “Değişen İnsan Değişen Bilim” başlığında beyin, bilim, yapay zeka, girişimcilik, siyaset, adli bilimler gibi çok farklı alanlarda önemli isimleri bir araya getirdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Refah yükseliyor ama insanlar mutsuz”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Nörobilim Işığında Bilgi Çağından Bilgelik Çağına” başlıklı bir konuşma yaptı. Modern yaşamın refah seviyesini yükseltmesine rağmen insanların mutlu olmadığını belirten Tarhan, sorunun çözümünün de kendi içerisinde saklı olduğunu söyledi. Pozitif Psikolojinin bilim olarak tanınmasının henüz çok yeni olduğunu ifade eden Tarhan, mutluluk bilimi üzerine yapılan çalışmalardan söz etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dünyayı ahlaki akıl yürütme kurtarabilir”

Teknolojideki gelişmelere rağmen günümüzde dünyada pek çok kötülüğün ve şiddet olayının yaşandığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ahlaki akıl yürütmeyi çocuklara ve gençlere öğretmemiz gerekiyor, beynimizi doğru kullanmayı öğretmemiz gerekiyor. İnsan toplumsal faydayı maksimize ederek yaşamazsa dünya yaşanılır olmayacak. Dünya güçlü planın hakim olduğu, zayıf ve hasta olanın yenik duruma düştüğü bir dünyaya doğru gider. Şu anda dünyadaki bu gidişi olumluya çevirmenin yolu ahlaki akıl yürütmenin ve beynimizi bu yönde kullanmamızın sağlanması ile olur” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “insanların dünyaya iyilik yapması için bu vizyonu insanlara kazandırmak bence TED Talk’un en önemli fonksiyonlarından biri olmalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Dünyada pekçok kişi sadece görgü tanığının ifadesi nedeniyle cezaevinde”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy “Masumiyeti Kanıtlanıncaya Kadar Suçlu”, başlıklı konuşmasında 90’ların sonundan bu yana içerisinde yer aldığı Masumiyet Projesi’nden örnekler verdi. Dünyada pekçok kişinin hakkında delil olmadan sadece görgü tanıklarının ifadesi doğrultusunda suçu olmadığı halde cezaevinde bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’ı anlattı

Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ’ın “Alzheimer Hastalığında Erken Tanı ve Yaşam Tarzı Önerileri” başlıklı konuşması da ilgi gördü. Alzheimer, Alzheimer’da erken tanı, hastalığı önleyici tedbirlere değinen Prof. Dr. Tanrıdağ, “Alzheimer’dan Korkma Geç Kalmaktan Kork” isimli kitabından da önerilere yer verdi.

Cemalnur Sargut: “Acı ve sıkıntılar insan hayatını değiştirir”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut da “Rumi İle Dünyaya Bakış” konulu konuşmasında Mevlana’nın dünya görüşünden ve yaşantısından örnekler verdi. Sargut, “Acı ve sıkıntılar insana lütuf gibi gelir. Allah Kuran-ı Kerim’de buyurmuş ki Hz. Meryem acıyla ağaca dayandı, dayandığı ağacı diriltti. Demek ki acılar sıkıntılar insan hayatını değiştirir. O zaman görürsünüz ki hiçbir şey size tesir etmiyor” dedi.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: “Boncuk Çocuk yetiştirmeyin”

Üsküdar Üniversitesi ÜSBAUMER Müdürü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz “Bağımlı Beyin” konuşmasında bağımlılık yapan maddelerin beynin yapısını ve işlevini bozduğunu söyledi. Beynin fren mekanizması olan ön beynin bağımlılıktan en çok etkilemem bölge olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dilbaz, bağımlılığın daha çok haz almak için geliştiğini kaydetti. Çocuğun gelişim sürecindeki tutum hatalarının gelecekte bağımlı olmasında etkili olduğunu belirten Dilbaz, “Ben bunlara boncuk çocuklar diyorum. Çocukları, ‘hiç üzülmesinler, biz onların her ihtiyaçlarını karşılayalım, yorulmasınlar’ anlayışı ile büyütmek onlara çok zarar veriyor. Çocukta ben en değerliyim duygusu gelişiyor. ‘Benim canım acımamalı, üzülmemeliyim çünkü ben çok değerliyim’ Çocuğa dayanıklılık duygusunu verebilirsek o zaman çocuklarımız acıya üzüntüye dayanıklı hale getirebiliyoruz. Böyle olduğunda da başka bir madde arayarak haz peşinde koşmuyorlar” dedi.

Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Doğru bilgiye ulaşmak için okumak, analitik düşünmek önemli”

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay ise ”Görünmeyen Beyin” başlıklı konuşmasında geçmişten günümüze beynin incelenmesine rağmen bugün hala bilinmeyen pekçok yönü olduğunu ifade etti. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında bilgiye ulaşmanın kolay ancak ulaştığımız her bilginin gerçek olmayabileceğine dikkat çekerek “Cehalet taciri diyebileceğimiz bazı kişiler bilgi kirliliğini size ulaştıabiliyor. Hatalı bilgilerden kaçınmanın tek bir yolu var, kesinlikle çok okumak, analitik düşünmek ve doğru kaynakları izlemek. Görünmeyen beyin mutkaka aydınlatılacak” dedi.

Prof. Dr. Mithat Baydur: “Suriye yeni bir dünyanın laboratuvarıdır”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur “Soğuk Savaş Sonrası Dünya ve Türkiye” konusunda görüşlerini paylaştı. Uluslararası sistem, bu sistemin sancılı, sıkıntılı ve zorlu dönemeçlerini ele alan Prof. Dr. Baydur, ülkemizin bulunduğu bölgede yaşanan siyasal çekişmelere de değindi. Baydur: “Şu anda Suriye’de an itibariyle Türkiye var, İran, Suriye, Rusya var. ABD var sahada paramiliter örgütler var. PYD ya da YPG, PKK’nın Suriye’deki tezahürü var, İsrail müdahil oluyor ve altyapı projeleri için Çinliler geliyor, bu kadar bol aktörün olduğu bişr yer işte tezimiz şudur ki yeni bir dünyanın laboratuvarıdır orası. Yeni bir nizamın bir test sahasıdır ama 10 sene nonra ama 15 sene sonra biz bilmiyoruz. Suriye’deki bu kavga bittiğinde dünya yeni bir nizam arayışına çıkacak” dedi.

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Aşkın beyindeki etkisi 18 ay sürüyor”

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Aşık Beyin” başlıklı konuşmasında teknoloji ve beyin görüntüleme teknikleri sayesinde aşkın beyni nasıl etkilediğinin görüntülendiğini söyledi. Sırılsıklam aşk döneminde beyinde kimyasal değişimlerin yaşandığını belirten ve yapılan pekçok araştırmadan örnekler veren Tarlacı, “Kimyasal olarak bakıldığı zaman serotonin üzerinden aşkın ömrü yaklaşık 18 ay gibi görünüyor” dedi.

Prof. Dr. Sinan Canan: “Bilim ve din aynı gerçekliğin farklı lisanlarla açıklanma biçimidir”

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan ise “Din – Bilim İlişkisi” başlıklı konuşmasında dünya üzerinde pekçok inancın bulunduğunu, asırlar boyunca din-bilim ilişkisinin sorgulandığını belirterek “Bu ikisi arasında kesin çizgi çekmemiz gerektiği söyleniyor, katılıyorum. Bilim ve din ayrı alanlardır fakat bilim ve din aynı gerçekliğin farklı lisanlarla açıklanma biçimidir. Birbirlerine düşman ya da rakip değildirler. Müthiş tamamlayıcılıkları vardır. Eğer ikisinin de diline yeterince hakimseniz din ve bilim kavgası olduğunu düşünenler ya bilimi bilmezler ya dini bilmezler ama en yaygın ihtimal ikisini de bilmezler” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel: “Sürü zekasındaki sosyal fayda esas alınmalı”

Üsküdar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ise “Yapay Zekâ ve Sağlık Bilişimi Uygulamaları” konusundaki görüşlerini paylaştığı konuşmasında arı, karınca, kuş ve balık sürülerindeki algoritmalara değindi. Arı, karınca kolonilerinin ve sığırcık kuşlarının etraflarındaki tehlikelerden korunmak ve civarlarındaki yiyecek kaynağına en kısa zamanda ulaşabilmelerini sağlayan sürü zekâsı yaklaşımını ele alan Ergüzel, insanoğlunun da bireysel ihtiyaçlarını ve kararlarını sosyal ihtiyaç ve karar mekanizmasıyla birleştirdiği, sosyal faydayı esas aldığı taktirde yeryüzündeki insan kaynaklı pek çok problemin çözüleceğinin altını çizdi.

TEDx – Üsküdar buluşması, Ventures&Mentors Leauge Kurucusu-CEO Ufuk Batum’un “Girişimcilik ve İnovasyon” başlıklı konuşması ile tamamlandı. Batum, girişimcilik için en önemli şeyin sanılanın aksine para değil, doğru network ve mentor olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bunu yapmaya devam edelim”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kapanış konuşmasında programın çok verimli geçtiğini, her bir konuşmacı sayesinde çok özel bilgiler edinildiğini belirterek “Bilimsel bilginin topluma mal edilmesi toplumun çağı yakalamasıdır. Bu nedenle üniversitenin topluma bilimsel bilgiyi sunması üniversitelerin fonksiyonlarından birisi. Bunu yapmaya devam edelim, bakalım toplumdaki geri dönüşümler nasıl olacak?” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Program, katılımcıların bir arada hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.