İstanbul’u İstanbul yapan, sokak lezzetleri

İstanbul’u İstanbul yapan, sokak lezzetleri
Yayınlama: 04.07.2019
0
A+
A-

Vapurda çayın en iyi arkadaşı simit, Eminönü denildiğinde akla gelen balık-ekmek, kış aylarının vazgeçilmezi kestane kebap, hem közlemesi hem haşlamasıyla her köşe başında rastlayabileceğiniz süt mısır, bir tutam tarçınla lokma tatlısı… İstanbul’u İstanbul yapan sokak lezzetlerini sizin için derledik.

Çay-Simit

İlk kaydına 1593 senesine ait Üsküdar Şer-iye Sicilinde rastlanan o zamanki adıyla simid-i halka bugün kullanılan adıyla simit, İstanbul’un simge lezzetleri arasında yer alıyor. Tarihi Yarımada’dan Çengelköy’e kadar şehrin her köşesinde bulunan tezgâh ve fırınlarda satılan simit, günün her saati çay keyfine eşlik ediyor.

Balık-Ekmek

Galata Köprüsü’ne ulaşan taze balık kokularıyla Eminönü Balıkçıları, yerli ve yabancı turistlerin olduğu kadar İstanbulluların da dört mevsim uğrak mekânı.

Kestane

Kış aylarının vazgeçilmez yemişi kestane, İstanbul’un hemen her semtinde rastlayabileceğiniz bir lezzet. Bir sokak lezzeti olarak seyyar kestaneciler, özellikle turistlerin ilgisini çekiyor. 

Lokma Tatlısı

Ortadoğu’dan Balkanlar’a hemen her kültürde farklı bir isimle kendine yer edinmiş olan lokma tatlısı, geleneksel ve modern Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez bir parçası.

Turşu

İster limonla ister sirkeyle kurulmuş olsun, Osmanlı Mutfağı’ndan günümüze pek çok çeşidiyle sofralara lezzet katan turşu.

Mısır

Dumanı üstünde bir lezzet, mısır. Haşlanmış ya da közde, tuzlu ya da sade: İstanbul’un hemen her meydanında bulunan tezgâhlarda süt mısır bulmak mümkün.

Tavuklu Pilav

Şehrin telaşına eşlik eden bir lezzet, Nohutlu Pilav. Özellikle Unkapanı semti ile özdeşleşen bu yemek, tercihe göre turşu ile tüketildiğinde bir lezzet şöleni sunuyor.