Safra kesesi taşlarının tedavisinde kullanılan ERCP nedir?

Safra kesesi taşlarının tedavisinde kullanılan ERCP nedir?
Yayınlama: 28.02.2020
Düzenleme: 28.02.2020 10:14
2
A+
A-

ERCP Nedir Ve Nasıl Uygulanır?

ERCP ile safra kanalı taşlarının tedavisi konusunda sorularımızı yanıtlayan Academic Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Akaydın; safra kanalı taşlarının kapalı yöntemle tedavisinde kullanılan ERCP işleminin deneyimli merkezlerde %90-95 oranında başarıya ulaştığını, bu yöntemin ’Safra kanalı taşları‘‘ nın tedavisinde bu yöntemin altın standart olduğunu bildirmektedir. Günümüzde yaş ortalamasının giderek artması, diabet, hızlı kilo verme ve alma nedeniyle gerek safra kesesi gerekse kanal hastalıklarında artış meydana gelmektedir. Safra kesesi taşlarının kapalı (laparoskopik) tedavisi yine kanal taşlarının deneyimli ellerde ERCP iletedavi sigiderek hasta memnuniyeti artırmaktadır. Hastalar kısa sürede ağrısız olarak sosyal yaşamlarına dönmektedir.

ERCP NEDİR?

ERCP başta safra kanalı olmak üzere sindirim sistemi organları olan karaciğer, safra kesesi ve pankreasta görülen hastalıkların açık cerrahi işlem gerekmeden endoskopik yöntemle tedavi edilmesidir. ERCP teriminin açılımı endoskopik retrograd kolanjiopankreatikografi’dir. Bükülebilen endoskopi aleti ile ağız-yemek borusu ve mide geçilerek on iki parmak barsağının 2. kısmına (duodenum 2. kıtaya) gelinir, burada ana safrakanalı (koledok) ve pankreatik kanalın birleşerek açıldığı kanal ağzından (papillavateri) girilerek bu kanallar adyo opak madde ile görüntülenir. Bu bölge hastalıklarının tanısı konur ve gerekirse endoskopik tedavileri gerçekleştirilir.

ERCP ile safra kanalı taşlarının tedavisi, kolesistektomi operasyonu sonrası safra kaçaklarının ve safra yolu darlıklarının tedavisi, akut bilierpankreatitde taşa bağlı tıkanıklığın açılması, pankreas ve safra yolu tümörlerinde safra yolunun açılması, karaciğer kisthidatiklerinde safra kaçaklarının tedavisi ve safrakanalı iltihaplarının (kolanjit) tedavisi yapılmaktadır.

ERCP HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

  • Koledoktaşları
  • Oddisfinkterifonksiyonbozuklukları
  • Kolanjit (safrayoluiltihapları)
  • Bilierpankreatitler
  • Safrayoluyaralanmaları
  • Safrayolunaaçılankaraciğerkistleri
  • Periampuller bölge tümörleri(pankreasbaşı – papillavateri-koledok alt uç)
  • Ana safrakanalı (koledok) vekaraciğer içisafrayolutümörleri
  • Kronikpankreatitler

ERCP ÖNCESİ NE GİBİ TETKİKLER YAPILIR?

ERCP işlemi ilk başladığı yıllarda safra yolları hastalıklarının tanı ve tedavisi için kullanılmaktaydı. O yıllarda yeterli görüntüleme yöntemleri mevcut değildi. Günümüzde geliştirilen ileri tetkik ve tanı yöntemleri sayesinde bu yöntem öncelikli olarak tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Safra yolu hastalığı nedeniyle yakınmaları olan ve ERCP planlanan hastalarda ilk olarak USG ile karaciğer, safrakesesi, safra yolları ve pankreas ayrıntılı olarak incelenir.

Bu yöntemle yeterli sonuç alınamazsa MR kolanjiografi, MRİ ve BT ile bu bölge hastalıkları araştırılır. Karaciğer fonksiyontestleri, sarılık ve kanama-pıhtılaşma testleri yapılmalıdır.

ERCP İŞLEMİNDE BAŞARIYI HANGİ FAKTÖRLER ETKİLER?

ERCP işlemi en deneyim limerkezler de bile %90-95 oranın da  başarıya ulaşmaktadır. Bubaşarıyı etkileyen çok önemli faktörler vardır. Hastaların genel durumunun bozuk olması, solunum sıkıntısı, ileri kalp hastalıkları, aşırı kilo ve batında assit olması hasta açısından risk oluşturmaktadır. Yine uzun süreli sarılıklar, bu bölge tümörlerinin geç tanınması ve büyük olması işlemi zorlaştıran durumlardır.