Röportaj: Neslihan Eroğlu
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Tarih alanında çalışmalar yürüten ve bilime giden yolda gönüllü öğrencilerin liderliğini yapan çok önemli biriyle bir aradayız. Anadolu’da ses getiren Yazan Tarih dergisinin kurucusu ve yayın yönetmeni Mazlum Şahin Demir ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz bu röportajdan ben büyük keyif aldım umarım sizde hem keyif alır hem de Tarihin akıcı dünyasına giden bu yolda kendinize birer ışık bulursunuz.
-
“ Merhaba. Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?”
- Şahin Demir: “Elbette… Öncelikle Merhaba. Sıradan bir ailenin sıradan bir çocuğu olarak dünya geldim. 2010 yılında Tıbbi Dökümatasyon ve Sekreterlik Bölümü’nü okudum fakat deprem dolayısıyla ara vermek zorunda kaldım. 2014 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarih Bölümü’ne yerleştim. Halen eğitimime devam ediyorum. Kişisel özelliklerimden söz edecek olursam, atılgan bir kişiliğe sahibim. Lise dönemimde kütüphaneyi devralıp, çalışma ortamı haline getirecek şekilde dizayn ettim. Üniversite yıllarında dergi faaliyetine başladım.”
-
“Derginizin başlangıç serüveni nasıl gerçekleşti?”
- Şahin Demir: “Benim için önceleri güzel bir hayaldi… Tarihe karşı ilgim vardı ve kafamda belirlediğim belli tasarımlarım vardı. Derginin adı, şekli, konusu gibi… Tarih yazılmadan var olamazdı. Bu yüzden Derginin Adı’ Yazan Tarih Dergisi’ olmalıdır dedim. Projemi harekete geçirmeye karar verdim. Bu konuyla ilgisi olan diğer arkadaşlarımla istişareler ettik ve bir Tarih topluluğu oluşturduk. Makale çalışmalarına başladık. Benim için hayal olan bu dergi diğer arkadaşlarımla beraber gerçeğe dönüştü ve ilk sayımızı bu şekilde bastık.”
-
“Derginiz kaç adet basıldı ve nerelere ulaştı?”
- Şahin Demir: “Mayıs 2016 yılında artık çok ciddi şekilde dergi odaklı çalıştık. Temmuz 2016 Tarihinde ‘Ankara Savaşı’ adlı ilk dergimizi yayımladık. Yılda iki defa yayımlayacağımız geniş kapsamlı bir dergi çalışması yürütmeye karar verdik. Şubat 2017 tarihinde ikinci sayımız olan ‘Kudüs’ adlı dergimizi yayımladık. Dergimiz Dergi Pak’ta yayımlandıktan sonra başta Van olmak üzere Erzurum, Tunceli, Ardahan, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ağrı, Trabzon, İzmir, Ankara, İstanbul gibi birçok ilden öğrenci ve öğretmenlerden tebrik mesajları aldık. Yazan Tarih Dergisi, Tarih adına gönüllülük esasına dayalı bir dergidir. Kesinlikle maddi bir kazancımız olmadı. Bizim tek amacımız bizimle tarih adına yürüyen, manevi duyguları ağır basan, diğer tarihçi arkadaşlarımızla birlikte bu yolda devam etmektir.”
-
“Derginiz hakkında düşündükleriniz neler?”
- Şahin Demir: “Dergi yazıcılığı çok önemlidir. Keşke üniversite okuyan tüm öğrenciler böyle faaliyetlerde bulunabilse diye düşünüyorum. Özellikle de Tarih öğrencileri yazma konusunda daha aktif olmalıdır. Bana göre yazmadan Tarihçi olamazsın bu yüzden her Tarihçi basit düzeyde dahi olsa bir makale ile başlayıp kendini yetiştirebilmelidir.”
-
“Bize derginizin amacı ve içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?”
- Şahin Demir: “İlk sayımızda ki temel amacımız yalnızca Van kapsamlı bir üniversite dergisiydi. İlerleyen süreçte dergimize çevre illerden beğeni ve katılımlar başladı. Bizde ‘yeter ki Yaz’ sloganıyla yeni arkadaşlarımızla dergiye devam ettik. Bu sayı gittikçe çoğalınca bir Van dergisi olmaktan çıkıp, Anadolu dergisi halini aldık. Bizim iki temel amacımız var. Biri Tarih yazıcılığını sürdürebilmektir. Bize katılan herkese kapımızın sonuna kadar açık olduğunu belirtmek isterim. Diğer amacımız ise Yazan Tarih Dergisini geliştirerek, gelecekteki Türkiye Tarihine yön vermek ve ön planda olmak. Bizde adımlarımızı bu doğrultuda atmaktayız. İlk iki sayımızda elbette bazı sıkıntılarımız oldu fakat üçüncü sayımızda ibn Haldun Tarih felsefesinden hareketle iştahlı makale yazıcılığı formatına geçip, akademik tarihi halk tabasına indirip, Tarih okumayı popüleştirerek milletimize sevdirmek istiyoruz.”
-
“Derginizde kimler yer alıyor?”
- Şahin Demir: “ilk sayımızda Van Yüzüncü Yıl Üniversite öğrencilerinden oluşan bir grubumuz vardı. İkinci sayıda Ardahan Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi gibi birçok üniversiteden arkadaşlarımız da bize makale göndererek grubumuza dâhil oldu. Üçüncü sayımızda Şanlıurfa, Adıyaman, İzmir, İstanbul gibi birçok ilde bulunan Tarih severlerden makale sözleri aldık. Üçüncü sayımız geniş kapsamlı olacağından gerçekten sonucu bende merakla bekliyorum. Büyük yankı uyandıracağını düşünüyorum.”
-
“Derginizi hazırlama sürecinde size destek olan birileri oldu mu?”
- Şahin Demir: “Hocamız Yrd. Doç.Dr. Abdurrahim Tufantoz’un dergimizi hazırlama sürecindeki katkıları elbette çok büyüktü. Genel olarak ilk iki sayıda Üniversitemiz de tam tabanlı bir destek bulamadık çünkü hocalarımız biz lisans öğrencilerinin geçici bir heves ile hareket ettiğimizi düşünüyorlardı. İkinci sayımızdaki dik duşumuz sebebiyle artık hocalarımız ciddi çalışmalar yürüttüğümüzün farkına vardılar ve bize gerçekten destek oldular. “
-
“Derginiz Anadolu çapında ne derece ses getirdi? Beğenildiğiniz ve eleştirildiğiniz noktalar oldu mu?”
- Şahin Demir: “Dergimizin ikinci sayısını birçok değerli hocamıza gönderdikten sonra; 90’lı yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencisi olan, yakın zamanda Selçuklu Şifrelerini yazan Talha Uğurluel hocamızdan olumlu bir tepki aldık. Kendisi dergimizin bir külliyata sahip olduğunu dile getirdi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşek hocamız, Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Doc. Dr. Mustafa Ali Can hocamız, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi prof. Dr. Hanefi Palabıyık hocalarımızdan Uludağ Üniversitesi, Fırat Üniversitesi gibi daha adını saymadığım birçok üniversite hocalarımızdan olumlu cevaplar aldık. Birçok üniversite kulübü de yine bizlere olumlu yönde mesajlar gönderdiler. Eleştiriler bizim için çok önemliydi. İlk iki sayıda Cumhuriyet alanında makale olmaması ve Osmanlı Tarihi’ne az ağırlık vermemiz tepki çekti. Üçüncü sayıda bunu telafi edeceğiz.”
-
“Derginizde yer alan diğer arkadaşlarınızla irtibatınız nasıl gerçekleşiyor? Dergi dışında yürüttüğünüz başka faaliyetlerde var mı?”
- Şahin Demir: “Mail ve watshapp grubumuz var burada sürekli iletişim halindeyiz. Yazan Tarih Dergisi yalnızca dergiden ibaret değildir. Youtube kanalımızda Tarihin sevdirilmesine yönelik çalışmalar yapmaktayız. Anadolu Türkleşme Süreci, Selçuklu Devleti, İslam mezhepleri Tarihi, Bizans Tarihi, Tasavvuf ekolü, Tarihi Coğrafya gibi… Birçok konuda video kayıtlarımız mevcut. Bunlar dışında ikinci sayımızla beraber Paneller dizisi başlattık. Bu Paneller dizisini youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz. Farklı illerde panel çalışmalarımızda olacak. İlerleyen tarihlerde dergimizde yer alan birçok arkadaşımızın kitap çalışmaları ile tanışacaksınız. Bunlardan bazılarının isimleri şöyle; Dönmeler konusu ile ilgili çalışmalar yapan; Murat Genç, Neslihan Eroğlu, Kınıklar konusunda; Muhammed Oflaz, kölelik konusunda Sinan Erginoz, Doğudan
Batıya Uzanan El yani kalp gözüyle tasavvuf konusunda; Cihat Yatçı, Ortaçağ Savaş stratejisi konusunda; Özcan Evrensel. Tabii ki benim de çalışmam olacak Rumlaşan Selçuklular Sahte Ricatı Unuttu: Kösedağ adındaki kitabımla sizlerle beraber olacağım.”
-
“Sizce Tarih Biliminin Türkiye’deki konumu ne?”
- Şahin Demir: “Tarih maalesef erime aşamasında. Ülkemizde popüler manada tarih yazıcılığı yapılmamaktadır. Biz tarihimizi yabancılardan öğreniyoruz. Yazan Tarih bunu tam tersine çevirmeyi amaçlamaktadır.”
-
“Derginizin Tarih Bilimine sunduğu değer ve katkılar neler?”
- Şahin Demir: “ Kitap okumayı sevmeyen bir toplum olduğumuzu düşünüyorum. Bilginin ülkemizde daha çok yayılmasını istiyorum. Dergimiz akıcı makaleler içermektedir. Video kayıtlarımız bilgiye ulaşmada etkili bir yol olacaktır. İnanıyorum ki Yazan Tarih dergisi halkımıza Tarih okumayı sevdirecektir.”
-
“Tarih bilimi ile ilgilenen Türkiye’de ki diğer arkadaşlarınıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?”
- Şahin Demir: “Arkadaşlar Tembel olmayalım. Tarih yazıcılığına önem verelim. Yazan Tarihin temel amacı güneş olup tüm dünyaya yansımaktır. Bizimle bu yolda devam etmek isteyen arkadaşlarımız yazantarih@gmail.com adresinden bize ulaşabilirler.”
-
“Sizinle çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Bilim adına yürüttüğünüz bu gönüllü girişiminizden dolayı size ve Yazan Tarih Dergisi’ne teşekkürlerimi iletiyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.”