E-Sınav ile 1 ayda ehliyetinizi alın!

E-Sınav ile 1 ayda ehliyetinizi alın!
Yayınlama: 02.05.2017
1
A+
A-

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursiyerleri Sınavı (MTSKS), kara yollarında seyreden araçları kullanacak sürücü kursiyerlerine yönelik, teorik ve uygulama sınavlarını kapsamaktadır.

E-Sınav, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapıldığı sınavlardır. Genel Müdürlük tarafından belirlenen merkezlerde, belirlenen tarih ve saatlerde “Özel MTSK Modülü” üzerinden yapılan başvurular dikkate alınarak yapılmaktadır.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Üsküdar Gazetesi Sürücü Kursu Müdürü Oğuzhan Odabaş, “Kursumuzun 0216 310 98 48 no’lu telefonundan arayarak, müdürlüğümüze kayıt yaptırarak sorumlu olduğu derslerin eğitimlerini tamamlayan tüm kursiyerler ile hâlen teorik sınavda sorumluluğu devam eden kursiyerler e-sınav başvurusu yapabilir. MTSK e-sınav uygulamasına başvuru yapan kursiyerler teorik sınava geçiş yapamazlar. Tekrar teorik sınava geçiş yapabilmeleri için e-sınavdaki haklarını (4 hak) doldurmaları ya da kurstan kayıtlarını sildirmeleri gereklidir” dedi.

Sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan kursiyer, e-sınav tarihinden en az 3 (üç) gün önce randevusunu değiştirebileceğini belirten Odabaş, şu bilgileri aktardı:

“E-Sınav randevusu olan ve sınava girmeyen kursiyerin 1 (bir) sınav hakkı kullanılmış sayılır. Kursiyerin, sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir doktor raporu varsa veya Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde sayılan diğer mazeretlerini belgelendirmiş ise 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) direksiyon eğitimi dersi uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Sınav hakkı biten kursiyerin dosyası kapandığı için MTSK Müdürlüğüne yeni kayıt yapılması gerekmektedir.

Kursiyer, katıldığı e-sınav uygulamasında başarısız olması durumunda en erken 15 (on beş) gün sonra yeni bir e-sınav randevusu alabilir. Bu kursiyerler son katıldıkları e-sınav uygulamasından sonra bir (bir) ay içinde yeni bir e-sınav uygulamasına başvurmadıkları takdirde 1 (bir) sınav haklarını daha kullanmış sayılırlar.

e-Sınava katılmak için kursiyer bilgilerinin doğru ve eksiksiz olarak e-sınav randevu sistemi ile belirlenen başvuru tarihleri arasında, Özel MTSK Modülüne girilmiş olması gerekmektedir. Kursiyerin sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir doktor raporu varsa sınav gününden itibaren 5 (beş) iş günü içinde ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından sisteme rapor girişinin yapılmış olması gerekmektedir. Belgelerin doğruluğundan kursiyer, sisteme bilgilerin doğru işlenmesinden MTSK müdürlüğü ve kursun bağlı bulunduğu milli eğitim müdürlüğü sorumludur.

Sisteme girilen kursiyer fotoğrafı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşıldığından fotoğraf girişinin dikkatlice yapılması gerekmektedir. Sisteme girilecek olan fotoğrafın son 6 (altı) ay içinde çekilmiş, renkli biyometrik olması gerekmektedir.”

2015 yılı ve daha önce MTSK’ ya kayıtlı olup e-sınava girecek kursiyerler A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerine ait;

*İlk Yardım

*Trafik ve Çevre

*Araç Tekniği

derslerinden sorumlu olacaktır.

2016 yılından itibaren ise ilk defa e-sınava girecek kursiyerler sertifika türlerine göre; “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sertifika sınıfı türlerine ait;

*İlk Yardım

*Trafik ve Çevre

*Araç Tekniği

*Trafik Adabı

derslerinden sorumlu olacaktır.

2015 yılı ve daha önce MTSK’ ya kayıtlı olan kursiyerlere Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi Tablo-1/A’da gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.

  1. e-SINAV BAŞVURU ŞARTLARI

  2. Kursiyerin “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sertifika türünden teorik eğitimini tamamlamış olması
  3. b. Kursiyer teorik sınava katılmış ise sınav sonucunun ilan edilmiş olması
  4. Kursiyerin e-sınav ücretini yatırmış olması

ç. Kursiyerin e-sınav randevu sistemi üzerinden sınav randevusu almış olması

  1. d. Kursiyerin son katıldığı e-sınav uygulamasının üzerinden en az 15 (onbeş) gün geçmiş olması
  2. e. Teorik sınavda 4. (dördüncü) hakkı için başvuru süresi içerisinde başvurusunu yapmayan/yapamayan kursiyerler tüm haklarını kullanmış sayılacaklarından bu hakları için e-sınav başvurusu da yapamazlar. Sınav hakkı biten kursiyerlerin dosyası kapandığından teorik ya da e-sınav başvurusu için özel MTSK müdürlüğüne yeni kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
  3. e-SINAV BAŞVURU ÜCRETİ ve BANKA İŞLEMLERİ

Kursiyer, 2017 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 70.00 TL MTSK e-sınav ücretini T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile yatıracaktır.

Banka dekontu/ATM işlem fişinde kursiyerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı mutlaka bulunacaktır. Kursiyer, banka dekontu/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır.

  1. KURSİYER BAŞVURU İŞLEMLERİ

Kursiyer, e-sınav başvurusunu, sınav ücretini ilgili bankalara yatırdıktan sonra bağlı olduğu kurs müdürlüğü aracılığıyla yapacaktır.

e-Sınav başvurusu yapılan kursiyerlerin bilgileri bağlı oldukları milli eğitim müdürlüğü tarafından incelenecektir. Başvurusu onaylanan kursiyerler için e-sınav randevu sistemi bir sınav tarihi ve saati belirleyecektir. Randevusu onaylanan kursiyer, e-sınav tarihinden en az 3 (üç) gün önce randevusunu değiştirebilir. Kursiyerin belirlenen tarih ve saatte sınava girmesi zorunludur. Aksi takdirde kursiyer 1 (bir) sınav hakkını kullanmış sayılır.

e-Sınav uygulaması sadece Türkçe olarak yapılmaktadır. Yabancı uyruklu kursiyerler için tercüman görevlendirilmesi ve yabancı dilde sınav uygulaması yapılmaz.

  1. İLGİLİ KURUMLARIN YAPACAĞI İŞLEMLER

6.1. MTSK Müdürlüklerinin Yapacağı İşlemler

  1. e-Sınav başvuru işlemleri için http://mebbis.meb.gov.tr adresinden, Özel MTSK Modülüne girerek kursiyer için başvuru yapmak.
  2. Başvuru formunu ve banka dekontunu/kursiyerin dosyasında saklamak.
  3. Kursiyer dosyası incelenmesinin yapılması için milli eğitim müdürlüğüne teslim etmek.

ç. e-Sınava girecek olan kursiyerler için e-sınav yerleri ile kimlik bilgilerinin yer aldığı e-sınav giriş belgesi’ni sistemden renkli olarak almak, bağlı oldukları millî eğitim müdürlüklerine onaylatmak ve sınav tarihinden önce kursiyerlere imza karşılığı teslim etmek.

  1. Sistemden alınan e-sınav giriş belgesini kursiyerlere teslim ederken sınav esnasında yanında cep telefonu, telsiz ve benzeri iletişim araçları bulundurmama konusunda hazırlanmış olan taahhütnameyi imzalatmak.
  2. e-Sınavın başlama saatinden en az yarım saat önce sınava girecekleri binada hazır bulunmaları gerektiğini kursiyerlere duyurmak.
  3. Kursiyerlerin sınav sırasında renkli fotoğraflı ve mühürlü sınav giriş belgesi ile birlikte fotoğraflı ve soğuk damgalı nüfus cüzdanını (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi) yanında bulundurması gerektiğini hatırlatmak.
  4. Sınav tamamlandıktan sonra MEBBİS MTSKS e-sınav modülünden sınava giren kursiyerlerin sonuç listesini çıkarmak ve kursiyerlere tebliğ etmek.

6.2. Millî Eğitim Müdürlüklerinin Yapacağı İşlemler

  1. e-Sınav başvurusu yapan kursiyerin dosyasını inceleyerek uygun olanların onay işlemini Özel MTSK Modülü üzerinden yapmak.
  2. e-Sınav uygulamasına kursiyerin sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir doktor raporu alarak girmeyen kursiyerlerin rapor bilgilerini sınav tarihinden itibaren ilk 5 (beş) iş günü içinde Özel MTSK Modülüne işlemek.

6.3. Genel Müdürlüğün Yapacağı İşlemler

  1. Kursiyer başvurularını e-sınav randevu sistemi aracılığıyla alarak kursiyerlerin e-sınav uygulaması için sınava girecekleri tarih, saat ve salonları belirlemek ve e-sınav randevu sistemi üzerinden ilan etmek
  2. e-Sınav uygulama takviminde belirtilen tarihlerde Genel Müdürlük tarafından belirlenen merkezlerde e-sınavı uygulamak
  3. e-Sınav sonrası sonuçları kursiyerlere duyurmak, ayrıca http://mebbis.meb.gov.tr İnternet adresinde Özel MTSK Modülü aracılığıyla sınav sonuç listelerini ilan etmek.
  4. e-SINAV GİRİŞ BELGESİ

e-Sınav giriş belgesi renkli fotoğraflı olup belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği e-sınav merkezi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alacaktır.

Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK’nın adı ile sınav tarihi, saati ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.