Vaniköy Camisi küllerinden doğuyor! Yüzde 70’i tamamlandı

2020 yılında çıkan yangınla küle dönen tarihi Vaniköy Camisi’nin restorasyon çalışmalarının yüzde 70 tamamlandı. 1665 yılında yapılan camide yapılan çalışmalarda kemer pencereler, mermer çeşme aynaları da gün yüzüne çıktı.

Vaniköy Camisi küllerinden doğuyor! Yüzde 70’i tamamlandı
Yayınlama: 09.10.2022
Düzenleme: 09.10.2022 13:19
2
A+
A-

2020 yılında çıkan yangınla küle dönen tarihi Vaniköy Camisi’nin restorasyon çalışmalarının yüzde 70 tamamlandı. 1665 yılında yapılan camide yapılan çalışmalarda kemer pencereler, mermer çeşme aynaları da gün yüzüne çıktı

“Boğazın incisi” olarak nitelendirilen yalı camilerinden 357 yıllık Vaniköy Camisi’nde, 2 yıl önce çıkan yangının ardından başlatılan restorasyon çalışmalarının yaklaşık yüzde 70’i tamamlandı.

Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed devrinde, Vani Mehmed Efendi tarafından 1665 yılında yaptırılan, büyük bir kısmı ahşaptan oluşan ve halk arasında “Vaniköy Camisi” olarak bilinen Vani Mehmed Efendi Camisi, 15 Kasım 2020’de meydana gelen yangında büyük hasar gördü.

Yangının ardından kullanılmaz hale gelen caminin restorasyonu için Kalyon Vakfı, Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü ve Mehmet Vani Vakfı arasında “Vaniköy Cami Proje-Uygulama ve Çevre Düzenlemesi Restorasyon Protokolü” imzalandı. Camideki çalışmalar, 8 Temmuz 2021’de Koruma Kurulunca onaylanan restorasyon projesi doğrultusunda başladı.

Daha önce yapılması planlanan restorasyon kapsamında yangından 1 yıl önce 3 boyutlu lazer tarama görüntüleri kaydedilen cami, bunlardan da faydalanıp aslına uygun şekilde ihya ediliyor.

Cami ve bitişiğindeki hünkar kasrı ile avluda bulunan müştemilat, şadırvan ve parsel duvarlarındaki restorasyon ve onarım çalışmaları süren camide yangının bıraktığı izler siliniyor.

Özenle yürütülen restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan 3,5 asırlık tarihi cami küllerinden doğmaya hazırlanıyor.

“AHŞAP KISIMLARININ NEREDEYSE TÜMÜ YANMIŞTI”

Vaniköy Camisi Restorasyonu Proje Müdürü Yüksek Mimar Nuran Nar, Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed’in şu anki ismiyle Vaniköy bölgesini hem sultan hocalığı hem ordu vaizliği yapan Vani Mehmed Efendi’ye temlik ettiğini, onun da 1665’te buraya cami, küçük bir medrese ve çeşme yaptırdığını anlattı.

Nar, Birinci Mahmud’un 18. yüzyılda sadrazamı Divitdar Mehmet Emin Paşa’ya camiye hünkar mahfili ve kasrı eklettirdiğini, 19 yüzyılda da 2. Mahmud’un Boğaz gezileri sırasında bu camiyi çok kullandığını belirterek, bu yüzden o dönemde de camide bir tamirat yaptırdığını aktardı.

Caminin 1965 yıllarında geniş kapsamlı bir restorasyon ve onarım geçirdiğini ifade eden Nar, o günden sonra da çok fazla detaylı bir çalışma yapılmadığını dile getirdi.

Kaynak: HaberTürk

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.