Üsküdar’ın Çengelköy Mahallesi Kuleli Caddesi’nde ocak ayından bu yana aralıklarla denize akan kanalizasyon suyu, İstanbul Boğazı’nda çevre kirliliğine neden olmaya devam ediyor.
Yaklaşık 2,5 aydır süregelen bu durum, bölgede kötü kokuya ve deniz suyunun kahverengiye dönmesine sebep oldu.
Vatandaşlar tepkili
Bölgeye sık sık balık tutmaya gelen İbrahim Ülger, kanalizasyon suyunun sürekli denize aktığını ve yetkililerin bu duruma müdahale etmediğini belirtti. Yaz aylarında bu durumun daha da kötüleştiğini vurgulayan Ülger, “O kanallardan denize akan su, özellikle sıcak havalarda pis koku yapıyor. Yetkililer ilgilensinler. Buralara gelsinler, baksınlar. Temizlesinler, bakımını yapsınlar.” dedi.
Bazı vatandaşlar ise atık suyun denize boşaltıldığı noktada balıkların yemlenmesinin balık ölümlerine yol açtığını ve bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade etti.
İSKİ’ye idari para cezası verildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ocak ayında denize atık su deşarjıyla ilgili inceleme başlatmıştı. 23 Şubat’ta yapılan denetimlerde, Kuleli Askeri Lisesi önünden denize evsel atık su deşarj edildiği tespit edilmişti. Ekipler, Marmara Denizi’nin dip noktasına dökülen suyun kahverengi olduğunu ve köpüklendiğini belirledi. Aynı ihlalin ikinci kez yaşanması nedeniyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü’ne 2 milyon 674 bin 708 lira idari para cezası kesildi.
İSKİ’den açıklama: Çalışmalar başladı
İSKİ, 6 Mart’ta yaptığı açıklamada, bölgedeki atık su sorununa kalıcı çözüm getirmek için projelendirme çalışmalarının tamamlandığını ve 10 Şubat itibarıyla imalata başlandığını duyurdu. Hattın yenilenmesi için ruhsat alındığını belirten İSKİ, çalışmaların başladığını resmi yazıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirdiğini kaydetti. Ayrıca, kesilen ikinci para cezasına hukuk müşavirliği aracılığıyla itiraz edileceği belirtildi.
Bölgedeki çevre kirliliğinin ne zaman tamamen giderileceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.